Motvind var en del av ett ungdomsprojekt som hette ”Låt tusen stenar rulla” och som startades av bland annat den gamle fältkuratorn Ove-Sernhede som numera är seniorprofessor på Göteborgs Universitet inom socialt arbete och barn- och ungdomsvetenskap vid Göteborgs universitet.

En del av de 400 kids som bl.a. drev omkring i innerstan specifikt runt Femmans Torg kom från jävligt tuff bakgrund men senare i livet skulle det gå bra för de flesta. Jag tolkade dock aldrig de flesta som trasiga när de väl tog musiken till sig. Däremot var det plågsamt att träffa de killar och tjejer som hade så mycket i bagaget att det endast i perioder fick näsan över vattenytan.

Anders som spelar trummor på den här låten med ”Rövarbandet” som var en del av projektet ”Låt tusen stenar rulla” hade en jävligt tuff bakgrund med 12 fosterhem och noll närvaro i skolan när han 17 år gammal kom i kontakt med fältisarna och oss. Han kunde varken läsa eller skriva men blev så jävla stolt när fältisarna hjälpte honom att knäcka den koden.

Träffade honom nere på Faktum för några år sedan och fick höra att han levt som bostadslös under många år men att han nu fått en lägenhet. Jag gav honom samlingsplattan ”Svinhugg från Götet” som vi just släppt med Motvind. Han blev skitglad och berättade att han just fått en gammal CD-spelare som han såg fram emot att plocka upp. Två år senare dog han. Det gör mig glad att veta att just detta projekt fick ungarna att skina som stjärnljus ett tag.”

Jack