Jack McGuinness har gjort en lång karriärsresa. Från betonghård gitarrock under progg-eran till bland annat Charlotte Perrellis julskiva.

Nu jobbar han med Luftfartsverket, Viasat och Ericsson – och en sitcom.

Motvind blev i slutet av 1970-talet rikskända som ett av Sveriges hårdaste rockband. Myten säger att killarna var så hårda att gitarrerna spelades med mynt istället för plektrum.

Som kronan på verket klädde medlemmarna sig som ungdomarna på gatan snarare än enligt det föreskriva proggmodet. Göteborgsbandet var för hårt och musiken för USA-influerad för plyschvänstern.

För en månad sedan återbildades gruppen för en spelning tillsammans med 30-årsjubilerande Sky High. Dessutom är Motvind aktuellt med en samlingsplatta.

Och det blir en fortsättning.

– Vinstnettot lägger vi på att göra en ny skiva till våren. Det är många som kommer fram och säger att ”Nu kan ni bli poppis igen” men vi får väl se. En sak är säker: jag går aldrig in och namnger politiker igen, för de försvinner rätt fort och sedan är det ingen som känner till dem. Özz Nûjen sa en bra sak en gång: att det inte går att skämta om politiker för de är så stora skämt i sig själva. Men skivan blir en riktig taskspark. En sista käftsmäll innan man landar med nosen i vädret!, lovar Jack McGuinness.

Ja, Jack var förstås under Motvinds storhetstid mer känd som gitarristen Juris Salmins. Det var 34 år sedan han bildade det legendariska rockbandet tillsammans med sångaren Göran Ekstrand.

Efter många år med texter om de ungas liv i förorterna har Juris Salmins blivit Jack McGuinness och flyttat till softare omgivningar. Närmare bestämt till Halland.

– Jag bestämde mig efter att det blivit allt ruffare i Angered där jag bodde i 15 år. Man tröttnar på att det viftas med 45:or. När ett gäng ville skalla min fru och gängvåldta mina barn tänkte jag att inte fan vill jag hamna på kåken för att ha blivit tvingad att försvara mig med baseballträ – så det fick bli en flytt ut till landet. Mina kids måste få en dräglig uppväxt, säger Jack McGuinness.

Numera sitter han i husets källare och jobbar. Jack McGuinness har specialiserat sig på att producera film i 3D och att göra visual FX åt tv, film och reklam.

Han har hunnit filma och animera världsturnerande Ericsson-kampanjer, han producerar reklam- och eventfilm för svenska tv-bolag men också internationella event för världsledande företag.

– Det senaste jobbet jag gjort är dock var att hjälpa Charlotte Perrelli att översätta texter till hennes julskiva. Det var texter från låtar som gjorts i original av Mariah Carey, Barbara Streisand och Ron Sexsmith, säger Jack McGuinness.

Han verkar inte tycka att det är så märkvärdigt att han gjort resan från Motvinds kompromisslösa rock till Charlotte Perrellis andäktiga julmusik. Det är bara livets gång.

Innan Juris blev Jack och innan han blev häftig ”visual FX designer” hann mannen med att designa motorer åt Volvo ett tag också.

Men musiken, den släpper Jack McGuinness inte. I Motvind och medvind pluggas gitarren in.

I dag brinner han för swing- och jumpjazz-musik. Jack McGuinness and the Hot Bullets lirar ofta upp till fest. Swingmusiken färgas av rockabilly, blues och jazz. Och det var det Jack trodde att Sky High ville ha när de ville ha honom som uppvärmare på jubileet.

– Clas Yngström såg oss live och jag trodde han menade swingbandet när han frågade, men så var det Motvind han ville ha.

Samlingsalbumet Innan stormen – progghits från Gbg 1974-1984 är precis släppt, och när Realtid.se pratar med Jack McGuinness har han inte ens sett den färdiga produkten ännu.

 

Efter en rad turer ligger rättigheterna till Motvinds musik nu i bandets och Jack McGuinness händer. Nästa år blir det som sagt en ny skiva.

– Och så planerar vi en turné i sommar med två andra proggband.

Motvind gjorde på sin tid bland annat musiken till Carin Mannheimers populära tv-serie Lära för livet. Det är en av de mest sedda serierna i Sverige någonsin. Mer än ofattbara 3,5 miljoner tittare följde varje avsnitt – och ord som debatt och ramaskri är underdrifter i sammanhanget. Serien fick Stora Journalistpriset 1977.

Lära för livet – det verkar också Juris/Jack ha gjort. Nu har han dubbelt upp i livet, om inte mer.

Nästa projekt är en sitcom för tv.

– Jag älskar ju sitcoms men tycker inte att det gjorts någon riktig sådan i Sverige. Vi ska skjuta en pilot tidigt nästa år, och sedan shoppa sitcomen. Peter Birro fick läsa manuset och tyckte att det var helt otroligt, och en av Sveriges största producenter är också intresserad. Men vi har sagt som så, att vi bekostar piloten och sedan kan vi gå vidare. Jag pratade med en av killarna som gjorde Grotesque som gick i TV nyligen och de hade gjort exakt så. Man vill ju inte att någon tomte från filmskolan ska komma och pilla i det man skapat.

– Den utspelar sig i en mycket speciell miljö. Mer än så vill jag inte säga ännu, i fall någon skulle komma på samma tankar.