VARBERG. Motvind var ett av de vildaste proggbanden på 70-talet. De censurerades i tv och sparkade uppåt – i kväll rockar på ”Majas vid havet” i Apelviken. – Vi vägrar hålla käft, säger sångaren Jack McGuinness.

Bandet startade i Göteborg 1974 och under de tio år som följde gjorde de mer än 3000 liveframträdanden och framträdde i tv och radio. I början av 80-talet var de ett av de mest bokade banden i folkparkerna. Med texter som upprörde och kritiserade var de allt annat än tystlåtna – men vinden mojnade efter ett par år.

– Vi hade en del sjukdomar och sådant och var tysta i många år. Men nu vägrar vi att hålla käft, säger Jack McGuinness.

Censurerades på tv
Han berättar om hur de bland annat blev censurerade på tv. Motvind var till exempel det enda band som inte fick spela live, utan var tvungna att spela in sitt framträdande då arrangörerna var rädda för vad de kunde hitta på.

Blåser igen
Nu har Motvind blåsts till liv igen. Förutom spelningar på Västkusten i sommar, är en biografi och dokumentär på gång. Enligt Jack McGuinness slutar de aldrig att göra revolt och de avskyr att kamma medhårs. – Vi är eviga tonåringar. Men i kväll kommer vi inte att göra publiken arg, det blir bara nostalgi.